Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fischer törpepapagáj

2009.07.08

(Agapornis Fischeri)

 

Kép

 

Élőhely:

Észak-Tanzániában a Victoria-tó déli partsávjától dél felé, a Serengeti és Arusha nemzeti park, folytatólag Ruanda Bu­rundi határvidékéig, és más területek Tanzá­niában és Kenyában. Őszibarackfejű papagájnak is hívják. Miként a többi szemgyűrűs törpepapagájnak, a fischerinek is számos színváltozata létezik az albínótól a sötét, szürke és oliv színeken át a pasztell, palid és dilute mutációkig.

 

 

Leírás:

 Nagyon hasonlít az A .personata-­ra, de hossza 15 cm, a hasi felülete sárgásabb  árnyalatú, homloka, pofatájéka és a torka na­rancsvörös, a fejének többi része fakó olajzöld,  tarkója kissé vöröses árnyalatú. Alsó szárnyfe­dői kékek és zöldek, farcsíkja és felső farkfedői  kékes árnyalatúak.
 

A fiatalok színei kevésbé élénkek, csőrük  felső káváján feketés nyomok láthatók.

 

 

Viselkedés:

 1100-1700 m magasságban,  füves-fás területeken él, kis csapatokban. Ahol bő­vebben akad ennivaló, akár 100 madár is  összeverődik. Magvakat, bogyókat fogyaszt,  időnként meglátogatja a környékbeli gabona-, és kukoricatáblákat is. Röpte gyors és iránytar­tó. Többnyire május-július között, alkalmasint  kolóniában, faüregekben (pálmafák) költ, a fé­szekalja 3-4 tojás, a fészekanyagot a tojó a cső­rében hordja, a kotlási idő 23 nap, kirepülési  idő 38 nap.

 

 Tartása:

 A rózsás és a feketefejű fajták után a harmadik legelterjedtebb törpepapagáj a tenyésztők körében, szobamadárnak is szívesen tartják. Elsősorban, miként a többi agapornis-nak is párban javasolt a tartása, a párok ragaszkodása példaértékű, az angol -lovebird- elnevezés e fajtára is igaz.

Mozgékony, kitűnően repülő madár, tágas röpdét biztosítsunk számára. Meglehetősen összefér­hetetlen természetű lehet, mind fajtársaival,  mind fajidegen madárral szemben, így ha a pá­rok kialakultak, célszerű azokat külön tartani. A téli hónapokban a madár tartózkodási helyén a hőmérséklet 15° C alá ne csökkenjen. Az odú béleléséhez különböző vastagságú szomorú fűzfa gallyakat helyezzünk el a kalitban, amit a papagáj erős csőrével felapróz és csőrében szállít a fészekbe. Rendszeresen biztosítsunk számára faágat a költési időszakon kívüli is, kisebb mennyiségben.
A nemeket főként szakértő tudja megállapítani, elsősorban az ún. tojócsont távolsága és a testméret alapján.
A kalitka aljára tiszta, átszitált, esetleg ásványi készítménnyel kevert folyami homokot szórjunk az emésztés és a teljesebb ellátás érdekében.

 

Minimális helyigénye:
- párban tartva 40 x 80 cm alapterületű 70 cm magasságú  kalitkában
- több pár együtt tartható kolóniában

 

Tápláléka:

 Táplálása a II. séma szerint ajánlott, sok gyü­mölccsel, zöldeleséggel, lágyeleséggel.

 

Tenyésztése:

 6-8 hónapos korukra ivarérettek, de érdemes 10-12 hónapos korig várni a szaporításukkal. A fészekalja 4-6 tojás, ezek mérete:  24 x 17,5 mm, a kotlási idő 23, a kirepülési idő  43 nap,  évente két kotlásnál többet lehetőleg ne enge­délyezzünk.
 

Odú mérete: 20 x 20 cm alapterületű 25 cm magasságú. Megfelelő körülményeket, és kellő mennyiségű fűzfagallyat biztosítva egész évben költhet, akár egy évben többször. Szinte a fiókák kirepülése után újabb költésbe kezd a pár.

 

Más szemgyűrűs törpepapagájokkal továbbszaporításra alkalmas hibridek hozhatók létre, miként 1957-ben a kék változatát a kék feketefejű keresztezésével tenyésztették ki. Ez időtájt még mind két fajtát az Agapornis personata névadó, illetve alfajaként sorolták be az ornitológusok. Rózsásfejű törpepapagájjal párba állítva tenyésztésre alkalmatlan fiókákat kapunk. A többi agapornis fajtához hasonlóan alkalmasak kolóniás tartásra, a későbbi torzsalkodások elkerülése végett érdemes a leendő csapatot egyidőben engedni be az új revirjükbe.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

1036 Budapest, Nagyszombat u. 3.

(Czárán Tamás, 2016.05.25 11:50)

Szia! Sajnos elpusztult a feketefejű kék fisheri-m párja (tojó). Szeretnék egy szép, termékeny párt az elmagányosodott fiú mellé - tudnál segíteni esetleg?
Kösz szépen előre is!

Üdv
Tamás

nyesopisti@citromail.hu

(Nyeső István, 2013.07.16 15:28)

Érdeklődni szertnék hogy még foglalkozik papagájokkal?
Köszönöm válaszát.

Vác

(Kindlik Róbert, 2011.09.16 20:56)

Szia!

Én most nemrég kaptam a lányomtól szülinapomra egy párat. Utána jártam csináltam odút és megjöttek a kicsik négy darab már csak azt lenne jó megtudni hogy melyik lány és melyik fiú. Tudnál ebbe segíteni hogyan tudom megkülönböztetni.

Várom válaszod üdv. Robi

hajdúsámson

(szabó zoltán, 2011.08.05 14:06)

üdv mikkortol lehet a fiatalokat elveni a szülöktöl. már maguktol esznek. de még szülöks van amikor még etetik. 10 napja hogy kijöteka fészekböl. elöre is köszönöm. üdv zoli